Тестостерон

Тестостерон

Какво представлява изследването?

Концентрация на хормона тестостерон в кръвта

Защо се прави изследването? (при какви заболявания...

Тестостеронът принадлежи към групата на половите хормони – при мъжете се произвежда в тестисите, при жените - в яйчниците. И при мъжете и при жените се произвежда и в надбъбречната жлеза. По-малко от 2% от тестостерона, намиращ се в серума както при мъжете, така и при жените, се намира в свободно състояние. Тестостеронът играе различна роля при мъжете и жените, включваща регулиране на плодовитостта, либидото и мускулната маса. При мъжете, нивата на свободния тестостерон може да се използва за оценка дали наличния биоактивен тестостерон е достатъчен, за да предпази от анормално наднормено тегло, ментална депресия, остеопороза и сърдечно заболяване. При жените, ниските нива на тестостерона се свързват с намаляване на либидото и доброто физическо състояние, а високите – с увеличено окосмяване на тялото (хирзутизъм), синдром на яйчникова поликистоза. При мъжете, нивата на тестостерона нормално спадат с възрастта, намалявайки при хора на 75 години приблизително до 65% от тези на младите хора. Това спадане е отчасти отговорно за значителни физиологични промени, наблюдавани при възрастни мъже. Ниските нива на тестостерона се свързват с намалено либидо, еректилна дисфункция, загуба на мускулен тонус, увеличени масти в кръвта, ниска костна плътност, атеросклероза. Ниските нива на тестостерона са рисков фактор за исхемична болест на сърцето при мъжете. След менопаузата, нивата на тестостерона при жените намаляват, заедно със съпътстващо спадане на либидото. Макар че жените произвеждат само малко количество тестостерон, фактите показват, че този хормон помага на жените да поддържат сексуалните си функции, силата и масата на мускулатурата.

Прицелни стойности

мъже – 2,25-9,72 ng/mL жени – 0-0.62 ng/mL

Как се провежда изследването?

За целта на изследването се използва венозна кръв взета чрез венепункция.

Крие ли рискове?

Рисковете са свързани с венепункцията – спукване на вена и образуване на подкожен хематом, който с времето се резорбира.

Как да се подготвя?

За провеждане на изследването не е необходима някаква специална подготовка.

Материалът има информативен характер и не може да замести консултацията с лекар. Преди да предприемете лечение, задължително се консултирайте с лекар.

Статии, свързани

Още от Детско здраве
Носителство на пневмококи при детето - какво следва?

Пневмококите причинители на отити и пневмонии сред децата.

Приложение на shockwave терапията в лечението на еректилната дисфункция

Нов метод за лечение на еректилна дисфункция

Парагрип в напреднала възраст

Какви са симптомите на парагрип в напреднала възраст?