zdrave.bg
версия за печат изпрати на приятел

7-те основни хормона в женското тяло



7-те основни хормона в женското тяло

Нарушението на баланса може да има непредвидими последици.

здраве.bg

За хормоните се пише много, по всевъзможни причини от всякаква гледна точка. От тях в значителна степен зависи нашето здраве, настроение, външен вид, сън, апетит, сила на волята и даже интелект. Тук ще се спрем на 7-те основни хормона и за симптомите, които може да предизвикват изобилието или недостигът на тези вещества.

Естроген - хормонът на женствеността и красотата

Естрогенът е най-известният женски полов хормон, който се произвежда в яйчниците. Той в буквалния смисъл създава жената. Именно благодарение на него фигурата, а и характерът придобиват типично женски черти.

Външният вид на нежната половина от човечеството зависи от съдържанието на естроген в организма. При неговия недостиг колагеновите влакна започват да се разрушават и се появават бръчките. Този хормон обновява клетките, запазва младостта на кожата, блясъка на косата.

Изобилието от естроген не прибавя повече привлекателност, а често е причина за пълнота в областта на бедрата и корема. Прекомерното му съдържание в организма може да доведе и до миома на матката.

Недостигът му предизвиква сухота на лигавицата на влагалището, предизвикваща болка, парене и кървене по време на полов акт. 3-4 години след менопаузата, в следствие на недостига на този хормон може да се стигне до загуба на костна маса (остеопороза) и фрактура на костите. При жените над 45 години това е и една от причините за атеросклероза на кръвоносните съдове, увеличаваща риска от развитието на стенокардия, инфаркт на миокарда и инсулт. Още един коварен симптом е увеличаване на окосмяването по ръцете, краката и лицето.

Тестостерон - хормонът на силата и сексуалността

Този хормон при жените се произвежда в надбъбречните жлези. За нормално състояние е достатъчно малко количество.

Именно този хормон е причина човек да изпитва сексуално влечение, прави ни настоятелни и целеустремени, готови на всичко. Изобилието на тестостерон в женския организъм води до засилване на мускулатурата, характерът придобива избухливи...

 
добави в:
 
етикети:
Още по темите:
лекарства    заболявания    
 
more news
rss
 
6 неочаквано полезни навика
Казвали ли сте си “От утре ставам нов човек!”... , но после нещо не се е получавало...
Има храни, които “изгарят” мазнините
Някои продукти доказано не само не прибавят допълнителни килограми, но и изгарят излишните мазнини.
10 начина да повишите имунитета си
Върху имунитета оказват влияние много фактори. Такива са дори условията, в които ядете или спите.
Смятате ли, че тенът придава привлекателност?
  •  Да, хората със слънчев загар са по-секси.
  •  Малко слънце по тялото стои добре.
  •  Не, тенът изглежда нездравословно.