Чувството на глад е сложен и комплексен процес, в който взимат участие нервната и хормоналната система в организма. За да е ефективна една програма за отслабване при допълнително тегло, следва да се разгледат всички особености на организма.


Защо се появява чувството на глад?
Хипоталамусът е важен център в мозъка, който отговаря за чувството за апетит. Във формирането му взимат участие много хормони, които се отделят от организма.

По еволюционни причини човешкият организъм разполага с повече хормони, които стимулират апетита, съхраняват енергия и отделят мастни запаси.

Освен това хормоните, които стимулират чувството за глад, се синтезират и други, благодарение на които може да се постигне отслабване.


Хормонът пептид YY се образува в клетките на лигавицата на дебелото черво и контролира чувството за насищане. Това е мощно средство срещу глада, което се отделя от червото след всяко хранене. Пептидът е способен да повлияе на  невроните връзки в мозъка, като намалява чувството за апетит с 30 %. Той подтиска секрецията от задстомашната жлеза, жлъчка и стомашни сокове и забавя предвижването на храната по храносмилателния тракт.

Бягането, плуването, аеробиката и други аеробни физически упражнения, както и консумация на продукти с високо съдържание на белтъчини стимулират секрецията на този пиптид.

 


За отслабването помага хормонът глюкагон-подобен пептид-1 (GLP-1). Той се отделя почти непосредствено след прием на храна и стимулира секреция на инсулин, който от своя страна регулира обмяната на глюкоза в организма.
 
 

Лептинът е друг хормон, който отговаря за регулирането на енергийното изразходване, като го увеличава. Смята се, че той блокира един от хормоните, които стимулират апетита.

Продуцира се от мастните клетки в организма. Колкото повече е теглото, толкова повече се предполага, че е наличието на мастни клетки в организма и съответно се произвежда повече лептин. Колкото повече е той, толкова по-малко се изпитва глад. За съжаление, се доказа, че организмът развива „резистентност“ към лептина и това го прави неподходящ за използване във вид на медикамент за отслабване. 


За да се използва максимално положителната страна на лептина, който се образува в тялото, трябва да се консумират повече зеленчуци, зехтин, бобови продукти и белтъчини.


Данни от научни изследвания сочат, че при консумация на лук, аспержи, шоколад и пробиотици нивото на лептин се увеличава значително.
 


Втора част на материала.