Мелатонинът е хормон, който играе главна роля в контрола върху циркадните ритми. Учени от Вашингтон са установили, че той оказва влияние върху способността ни да запаметяваме през нощта. Екипът на проф. Грег Роман е използвал рибата зебра за своите проучвания поради това, че дава голямо поколение и активността и наподобява тази на човека - по-висока е през деня.
 


Роман се е интересувал от зависимостта на паметта и способността за обучение от циркадните ритми. Те са забелязали, че рибата зебра заучава някои команди много по-лесно през деня отколкото през нощта. Това ги е навело на мисълта, че мелатонинът може да оказва определено въздействие. За да проучат това, екипът е давал допълнително хормон чрез храната на рибките. Оказвало се, че той потиска паметта.
 


На следващ етап са давали инхибитори на мелатонина през нощта. Резултати са били изключителни, казва Роман. Дори през нощта рибите са запаметявали.
 



Мелатонинът често се приема като добавка заради антиоксидантната си активност. Чрез прием на антагонисти едновременно с него, тази му роля няма да бъде опорочена, но ще се потиснат страничните ефкети от нарушената когнитивната функция през нощта.