Hitro.bg - Всички офети за групово намаление
Hitro.bg - Всички актуални оферти
Hitro.bg - Всички оферти
Hitro.bg - Търсене във всички оферти Всички оферти за групово намаление Промоции, оферти Сайтът за зехтин и маслини
Групово пазаруване, изгодни оферти Клуб 50+ начало - Клуб 50+
Здравето от А до Я - Стрес и умора

Окситоцинът понижава стреса и помага при съпружески скандали

health.bg 2008-12-09
Приемането на хормона окситоцин понижава стреса и стимулира позитивното поведение, показва изследване на учени от университета в Цюрих...

Приемането на хормона окситоцин понижава стреса и стимулира позитивното поведение, Това показва изследване на учени от университета в Цюрих, публикувано в списание Biological Psychiatry.
Установено е, че окситоцинът понижава нивото на кортизола – хормона на стреса.

Предишни проучвания сочат, че окситоцинът в мозъка на бозайниците, включително и на човека, регулира социалното поведение. Той „контролира” чувството на доверие.

Екип от Института по психология към Цюрихския университет, ръководен от Беате Дитцен, е изследвал ролята на този хормон за регулирането на съпружеските взаимоотношения. Учените са помолили 47 партньорски двойки на възраст от 20 до 50 години да възпроизведат в лабораторни условия скандал заради проблеми, които по принцип предизвикват разногласия между тях.

Преди това част от доброволците са приели окситоцин чрез спрей, който се впръсква в носа. При останалите е впръскано плацебо – физиологически инертно вещество, което не влияе на организма.

И при двете групи е изследвано съдържанието на кортизона, известен като хормон на стреса. Видеозаписите от поведението им по време на експеримента са анализирани от психолози, които са проследили елементите на позитивното поведение – смях, съгласие, изслушване на партньора, както и на негативното – критика, прекъсване на партньора без да бъде изслушан, стремеж другият да бъде унижен.

„Двойките, които бяха приели окситоцин, показаха значително по-позитивно поведение от тези, които приеха плацебо.” – коментира Беате Дитцен.

Експериментът е показал, че този хормон увеличава продължителността на позитивното поведение. Освен това при доброволците, на които е бил впръскан окситоцин, са установени по-ниски нива на кортизона, отколкото в контролната група.






бутони за социални мрежи

"Още за здравето" - WEB TV

Научете децата да мият правилно зъбите си

Скъпи приятели,

Известно е, че първите 7 г. са най-важни в развитието. Точно в 14:29:32 на 14.04. 2007 г. стартирa Health.bg. Ние бяхме сред първите, които осъзнаха силата на специализираната здравна информация в интернет.

Светът се развива и през 2014 г. вече Ви предлагаме ново предизвикателство – единствената социална мрежа за лекари, стоматолози, фармацевти и пациенти.

Бъдете с нас и на адрес: www.credoweb.bg